Trikiner är vanligast förekommande hos vilda djur som bökar i jord samt rovdjur och allätare som smittas när de äter andra djur som bär på trikiner. Bland våra tamdjur är det främst grisar och hästar som löper risk att bli infekterade. Vanligast i dessa fall är att de smittas genom fodret, som ibland innehåller delar av döda gnagare som infekterats. Också avföring från djur med trikiner kan sprida smittan vidare.
Vilda djur
Allra vanligast är trikiner hos vildsvin
Det kan även finnas i björn, eftersom det är en allätare.
Har du lyckats fälla ett vildsvin eller en björn bör du trikintesta köttet innan du äter av det.
Tamdjur
Trikiner kan även förekomma bland tama grisar. Därför måste allt svinkött trikintestas innan det säljs. Ett analyskit kan du köpa på den här sidan.
Eftersom hästar går runt och äter lite av varje de hittar i hagen riskerar de också att få trikin. Det är dock väldigt ovanligt.
Som väl är hör inte trikinsmittade boskapsdjur till vanligheterna i Sverige. Än så länge har ingen infekterad häst påträffats i landet, och tamgrisarna har varit förskonade sedan 1994. När djuren slaktas genomför man kontroller för att säkerställa att köttet är fritt från trikiner. Tidigare berördes inte hästkött av dessa kontroller, men är numera standard även här efter att man upptäckt hästar med trikiner i Italien och Frankrike.
Om trikiner är ovanligt hos tamdjur är de desto vanligare i vår vilda fauna. Bland de djur som oftast ådrar sig trikinos finns bland annat räv, lodjur, björn, vildsvin, varg och valross. Det är idag obligatoriskt att testa för trikin på allt kött från häst, björn och krokodil som ska gå till konsumtion. Generellt är det relativt ovanligt att man upptäcker smittade djur. Sedan 2007 har till exempel bara ett fåtal smittade björnar påträffats, och endast ett tjugotal vildsvin. Enligt beräkningar bär endast 1 vildsvin på 10 000 på smittan. Då är den desto högre bland andra djur som inte äts av människor. Bland rävar rör det sig om hela fem procent, och bland lo hela åtta procent. Även vargar bedöms ha en hög andel.
Sällsynta fall av trikinos har även rapporterats hos hund, katt, hermelin, mård, grävling, mink och råtta. Likaså fåglar och reptiler kan drabbas, men detta är mindre vanligt och inte alls lika utforskat.